ЄС має намір запропонувати Україні «зобов'язання з безпеки» – FT

Читать на русском
На саміті ЄС Україні готуються запропонувати зобов'язання у сфері безпеки, щоб допомогти захищатися у довгостроковій перспективі.
Фото: AFP

Європейський Союз готується запропонувати Україні «майбутні зобов'язання у сфері безпеки», оскільки лідери блоку прагнуть узгодити довгострокові зобов'язання для Києва на тлі зростання нестабільності в росії та продовження бойових дій.

Про це повідомляє Financial Times.

Члени ЄС Франція та Німеччина разом із Британією та США очолили зусилля щодо погодження двосторонніх угод про безпеку, щоб надати Україні довгострокове фінансування, військову допомогу, навчання та розвідувальні дані.

За словами одного з дипломатів, декларація ЄС, розроблена Францією, спрямована на те, щоб надіслати «дуже чіткий політичний сигнал» Україні та росії. За словами іншого чиновника, вона також демонструє, що ЄС має зацікавленість у ширшій системі безпеки, розробленій для захисту України.

Пропозиція, однак, зустріла опір з боку Ірландії, Мальти та Австрії – нейтральних держав ЄС.

У проєкті заяви, з якою ознайомилося видання, йдеться, що Євросоюз та його держави-члени «готові разом із партнерами зробити свій внесок у майбутні зобов'язання в галузі безпеки перед Україною, що допоможе Україні захищатися у довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та чинити опір дестабілізуючим зусиллям».

У документі додається, що робота буде спрямована на «швидкий розгляд механізмів такого внеску», беручи до уваги політику безпеки та оборони певних держав-членів (нейтральні країни).

Раніше ЗМІ повідомляли, що чотири країни НАТО працюють над багатосторонньою угодою з Україною, яка дозволить надати довгострокові гарантії безпеки замість обіцянок членства в Альянсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: