Єврокомісія запропонувала запровадити цифровий євро

Читать на русском
Європейський Центральний Банк досліджує можливість запровадження цифрового євро як доповнення до готівки.
Фото: Олексій Вітвіцький/ РІА Новини

Єврокомісія представила законопроєкт про можливе введення в обіг цифрового євро, що існував би паралельно з готівкою і монетами.

Про це у середу, 28 червня повідомляється на сайті Єврокомісії.

Зазначається, що поки 60% опитаних жителів Європейського Союзу хотіли б і надалі мати змогу використовувати готівку, дедалі більше людей обирають цифрові платежі, використовуючи картки й застосунки банків. Цю тенденцію прискорила пандемія COVID-19.

Реагуючи на ці тенденції, Єврокомісія запропонувала два набори законодавчих заходів, які гарантуватимуть обидва варіанти оплати – як готівкою, так і цифровими грошима.

Перша пропозиція стосується законодавчого захисту ролі готівки, забезпечення її широкого визнання як платіжного засобу, який залишатиметься легкодоступним для людей і підприємств у всій зоні євро.

Друга – встановлює правову базу для можливого введення цифрового євро як доповнення до банкнот і монет євро. Це гарантує, що люди й підприємства матимуть додатковий вибір. В Єврокомісії акцентували, що цифровий євро, у разі його впровадження, стане доступним для платежів як онлайн, так і офлайн.

«Тобто платежі можна буде здійснювати із пристрою на пристрій без під’єднання до інтернету, з віддаленої території або підземної автостоянки. У свою чергу офлайнові платежі цифровим євро підвищать конфіденційність. Вони розкриватимуть менше особистих даних, ніж сьогодні це відбувається під час оплати карткою», – пояснили в ЄК.

За словами авторів ідеї, банківський рахунок для цифрових євро можна буде відкрити в поштовому відділенні чи офісі місцевої влади.

Запровадити цифровий євро планують на території усього ЄС.

Нагадаємо, у НБУ прокоментували ідею повністю відмовитись від готівкових розрахунків.

Крім того, наприкінці 2022 року НБУ презентував проєкт концепції цифрової гривні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: