«Нафтогаз» хоче через суд у США стягнути з росії 5 млрд доларів компенсації

Читать на русском
Нафтогаз хоче через суд у США стягнути з росії 5 млрд доларів компенсації за збитки та втрачене майно у Криму. Таку суму у квітні ухвалив виплатити арбітраж.
Фото: РБК-Україна

НАК «Нафтогаз України» та ще п'ять компаній групи звернулися до Окружного суду США Округа Колумбія про підтвердження рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, який зобов'язав росію виплатити 5 млрд доларів.

Як нагадали в компанії, це компенсація за збитки та втрачене майно в окупованому Криму.

НАК «Нафтогаз України»: які фінансові результати показувала компаніяЯкі фінансові результати показував Нафтогаз останні десять років – на інфографіці. За підсумками першого півріччя 2022-го компанія отримала 57,2 млрд збитків.

«Таке клопотання стало можливим у зв’язку із тим, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, Нафтогаз має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи російської федерації», – пояснив керівник компанії Олексій Чернишов.

А оскільки росія добровільно не заплатила «Нафтогазу» компенсацію за рішенням арбітражу, компанія має намір використовувати всі доступні механізми для стягнення цих коштів.

Нагадаємо, у квітні Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов'язав росію виплатити 5 млрд доларів компенсації за збитки, завдані захопленням активів «Нафтогазу» у Криму у 2014 році.

Позов було подано до міжнародного суду ще у 2016 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: