Росія має заплатити «Нафтогазу» 5 млрд доларів за активи у Криму – рішення суду

Читать на русском
Суд у Гаазі зобов'язав росію заплатити 5 млрд доларів компенсації за збитки Нафтогазу в окупованому Криму.

Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов'язав росію заплатити «Нафтогазу» 5 млрд доларів компенсації за збитки, завдані захопленням активів компаній групи в Криму.

Про це повідомив голова НАК Олексій Чернишов.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

Крім того, рф має відшкодувати компанії витрати, пов'язані з цим арбітражним провадженням.

«Йдеться про наслідки захоплення росією наших активів у Криму у 2014 році. Тепер росія має виконати це рішення відповідно до своїх зобов'язань з міжнародного права», — сказав Чернишов.

У пресслужбі НАК зауважили, що арбітражне рішення можна виконати через механізм примусового виконання. Якщо росія відмовиться добровільно виконати рішення суду, згідно з Нью-Йоркською конвенцією 1958 року, «Нафтогаз» має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи рф.

«Нафтогаз» у 2016 році подав позов до міжнародного суду проти росії з вимогою відшкодувати збитки через втрату активів в окупованому Криму.

Нагадаємо, 9 вересня «Нафтогаз» офіційно подав прохання про арбітраж проти російського «Газпрому» до Міжнародного арбітражного суду. Російська компанія з травня порушує правило контракту «качай чи плати».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: