ЄС затвердив 11-й пакет санкцій проти росії: які обмеження вводять

Читать на русском
ЄС розширив список товарів та технологій, заборонених до транзиту через росію, заборонив мовлення п'яти каналів, скасував дозвіл для Німеччини та Польщі імпортувати російську нафту через трубопровід Дружба.
qirim.news

Рада Євросоюзу сьогодні, 23 червня, затвердила одинадцятий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти росії. Нові заходи спрямовані в основному на посилення існуючих санкцій та припинення їхнього обходу.

Про це сказано на сайті європейського відомства.

Щоб вирішити проблему обходу санкцій, Євросоюз зміцнюватиме співпрацю з третіми країнами та технічну допомогу. У випадку, якщо співпраця не дає очікуваних результатів, ЄС здійснить дії, спрямовані на те, щоб позбавити росію ресурсів для війни – запровадить санкції у відповідь на участь операторів третіх країн у допомозі.

ЗМІ назвали країни, які блокують санкції проти російської атомної енергетикиСанкції проти російської атомної енергетики блокують Франція, Угорщина та Болгарія, повідомляють ЗМІ.

Як крайні заходи Євросоюз розглядає обмеження продажу, постачання, передачі або експорту товарів і технологій, заборонених для росії, третім країнам, які їй допомагають.

Нові санкції забороняють транзит через територію росії товарів та технологій, які можуть сприяти військово-технічному вдосконаленню чи розвитку сектору безпеки та оборони, використовуватись в авіаційній чи космічній промисловості.

Також ЄС додав ще 87 організацій до списку тих, хто підтримує російський ВПК у війні проти України – на них поширять жорсткіші експортні обмеження щодо товарів та технологій подвійного призначення. До списку, зокрема, увійшли чотири іранські підприємства з виробництва безпілотників.

Одинадцятий пакет санкцій розширює список товарів подвійного значення, які можуть використовуватися для військових цілей, включаючи: електронні компоненти, напівпровідникові матеріали, обладнання для виробництва та випробувань електронних інтегральних схем та друкованих плат, прекурсори для енергетичних матеріалів та хімічної зброї, оптичні компоненти, навігаційні прилади , метали, що використовуються в оборонному секторі та морському устаткуванні.

ЄС розширив припинення ліцензій на мовлення ще на п'ять медіа – RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook та Katehon.

Також Євросоюз заборонив доступ до портів ЄС суден, які здійснюють перевалку із судна на судно російської нафти, що продається з порушенням стелі цін.

Серед заходів з енергетики – заборона на постачання нафти північною гілкою нафтопроводу «Дружба» до Німеччини та Польщі.

Нагадаємо, в Офісі президента України учора відреагували на узгодження санкцій послами ЄС. Андрій Єрмак розкрив важливу особливість одинадцятого пакету обмежень.

Ще навесні стало відомо, що Європейський Союз не планує офіційно запроваджувати санкції проти російської державної атомної компанії «Росатом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: