У Євросоюзі закликали ООН забезпечити відповідальність росії за воєнні злочини

Читать на русском
Євросоюз звернувся до ООН із закликом забезпечити відповідальність росії за воєнні злочини у загарбницькій війні проти України.
Фото: kapital.kz

Європейський Союз звернувся до міжнародної спільноти в ООН розробити ініціативи, які забезпечать відповідальність за вчинені російськими військовими злочини у війні проти України.

Про це заявив постійний представник ЄС при Організації посол Олаф Скуг під час засідання Радбезу ООН.

«Євросоюз має твердий намір забезпечити повну відповідальність за воєнні та інші серйозні злочини, скоєні у агресивній війни росії», – сказав він.

Як країни-миротворці підтримують проукраїнські резолюції у Генасамблеї ООНЯк країни, які пропонували мирні ініціативи щодо України, голосували за проукраїнські резолюції у Генасамблеї ООН.

Посол підкреслив важливість скоординованих міжнародних ініціатив у цій сфері. Також Скуг зауважив, що ЄС підтримує створення міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії, а також вітає створення Міжнародного центру з кримінального переслідування злочинів агресії в Гаазі.

«ЄС закликає до встановлення справедливого, всеосяжного й тривалого миру відповідно до Статуту ООН та резолюції Генасамблеї, яка була прийнята в лютому, а також незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – сказав він.

Представник ЄС переконаний, що такий мир принесе користь всім націям та висловив підтримку мирній формулі президента Зеленського.

«У цій загарбницькій війні члени Ради Безпеки мають розрізняти жертву й агресора. Відповідно до Статуту ООН, Україна має право на самооборону від атак росії для відновлення своєї територіальної цілісності. Крім того, вона має право вимагати міжнародної підтримки для таких зусиль», – підкреслив він.

Нагадаємо, ЄС має намір збільшити фінансування фонду для постачання зброї Україні.

Також 23 червня ЄС затвердив 11-й пакет санкцій проти росії.

Раніше повідомлялося, що ООН внесла росію до «списку ганьби» за злочини проти українських дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: