Вибухи побутового газу в житлових будинках: найрезонансніші випадки в Україні

Читать на русском

У Дніпровському районі Києва цієї ночі пролунав вибух у 16-поверховому житловому будинку, після чого сталася пожежа і частина будівлі обрушилася. Епіцентр вибуху, ймовірно, був на 7 або 8 поверсі будинку. Відомо про загибель двох чоловіків та жінки. За попередньою версією, причиною вибуху став витік газу – будинок, незважаючи на таку поверховість, газифіковано. «Слово і діло» вирішило нагадати про інші резонансні випадки вибуху побутового газу в Україні.

У Дніпрі 13 жовтня 2007 року стався вибух побутового газу у 10-поверховому будинку на вулиці Мандриківській. Вибух повністю зруйнував один із під'їздів будинку. В результаті загинули 23 особи, зокрема діти, ще 20 травмувалися. (Інфографіка в кінці публікації)

Причиною вибуху назвали несправність газорозподільного пункту: проти чиновників підприємства ВАТ «Дніпрогаз» порушили кримінальну справу. Три фігуранти справи отримали по 3-4 роки, проти колишнього директора підприємства у 2018 році справу було закрито через закінчення термінів давності.

24 грудня 2008 року в Євпаторії в Криму вибух у 5-поверховому житловому будинку стався через зберігання балонів із газом та киснем у підвалі. Внаслідок вибуху обрушилися два під'їзди всіх п'яти поверхів – загинули 27 людей, 21 було поранено.

У Миколаєві внаслідок вибуху 12 травня 2014 року обрушилася частина десятиповерхового будинку. Загинули 7 людей та 5 постраждали. Причиною також став витік газу, за непідтвердженими даними через те, що один із мешканців вирішив вчинити самогубство.

У Фастові (Київська область) 14 грудня 2018 року вибух зруйнував три поверхи у житловому будинку. Загинули двоє людей, одна постраждала. Правоохоронці також назвали основною причиною інциденту вибух газу, хоча місцеві жителі та газова компанія з цим не погодилися.

У Києві вже було три резонансні випадки із вибухом побутового газу, включно з сьогоднішнім. Майже три роки тому, 21 червня 2020 року, на Позняках стався вибух у 10-поверховому будинку: було зруйновано 16 квартир та ще 40 пошкоджено, що призвело до загибелі п'яти осіб.

Навесні 2021 року правоохоронці повідомили про підозру п'ятьом співробітникам Київгазу: за версією слідства, вибух у будинку стався через недотримання технології перевірки газових лічильників. Восени минулого року обвинувальний акт був направлений до суду, чиновникам компанії інкримінують порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей.

Ще один вибух побутового газу був 8 липня 2017 року у 3-поверховому будинку в Голосіївському районі. В результаті загинули 2 особи, 6 постраждали.

Нагадаємо, після трагедії на Позняках «Слово і діло» зібрало статистику, скільки випадків, пов'язаних із вибухом побутового газу у житлових будинках, сталося в Україні з 2016 до 2019 року.

З інфографіки можна дізнатись про пожежі на соціально значущих об'єктах в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: