Стало відомо, коли може запрацювати спеціальний трибунал над керівництвом рф

Читать на русском
Веніславський запевнив, що процес формування трибуналу не займатиме багато часу, оскільки багато етапів його створення вже пройдено.
Фото: Офіс президента України

Багато цивілізованих країн уже підтримали ідею створення спеціального трибуналу для розслідування злочинів агресії проти України, наразі влада працює над форматом його роботи.

Про це повідомив представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський під час брифінгу 19 червня.

Спецтрибунал над росією: що це таке та як він працюватимеПро те, що таке спеціальний трибунал щодо росії, для чого він потрібен та як ця структура буде працювати – в матеріалі Слово і діло

За його словами, такий спецтрибунал може запрацювати вже наступного року.

«Щойно ми погодимо всі позиції з партнерами і вийдемо на фінальний варіант, процес формування суду не займатиме багато часу, адже всі документи будуть готові. Якщо оптимістично, цей суд запрацює наприкінці цього року, а якщо реалістично, гадаю, що це станеться вже 2024 року», – заявив Веніславський.

Він додав, що зараз Україна та союзники обговорюють два основні формати спецтрибуналу над керівництвом росії.

«Частина країн погодилася з тим, що це має бути той трибунал, який відповідатиме ситуації, тобто так званий «новий Нюрнберзький трибунал» з окремими процедурами. Інша частина, з якою ми ведемо переговори, наполягає на гібридній формі... Тобто вони говорять про те, що має застосовуватися юридична система України, але в цьому трибуналі брали участь міжнародні судді», – зазначив Веніславський.

Нагадаємо, ідею трибуналу підтримують уже щонайменше три десятки країн, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба назвав п'ять основних параметрів спецтрибуналу для керівництва росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: