Зеленський у зверненні прокоментував ракетний удар по Кривому Рогу

Читать на русском
За його словами, іноземні компонентивиявили в одному зі снарядів, який ударив по Кривому Рогу, а також Збройні сили посувають позиції російських загарбників на різних ділянках фронту.
Офіс президента

В одній з ракет, якими країна-агресор вдарила по Кривому Рогу виявили іноземні компоненти. Свідомий російський удар по звичайному місту лише вкотре доводить просту істину: ми маємо разом із партнерами забезпечити фізично такі умови, щоб російський терор став неможливим.

Про це президент Володимир Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні.

Згідно з його словами, якщо взяти одну з ракет, що вдарили по Кривому Рогу, то близько 50 компонентів у ній, переважно мікроелектроніка, - виробництва інших країн.

«Сьогодні вдень завершилися рятувальні роботи та розбір завалів у Кривому Розі після ракетної атаки терористів. На жаль, 11 людей загинули, серед них одна дитина… Мої співчуття рідним і близьким. Всього понад 30 людей травмовані. Всім їм надається необхідна допомога», - зазначив президент.

Основне зі звернення українського лідера:

  • Я хочу подякувати кожному й кожній, хто брав участь у рятувальній операції: рятувальники ДСНС, лікарі, поліція, волонтери, місцева влада, звичайні містяни. Дякую за кожне врятоване життя! Дякую за кожну людину, якій сьогодні допомогли.

  • Перше – це наш повітряний щит. Достатня кількість систем ППО достатньої потужності. Плюс сучасні винищувачі. Коли буде фізично обмежена нашим повітряним щитом російська здатність бити по наших містах і селах, тільки тоді держава-терорист зрозуміє, що у миру для всіх українців і в програшу для росії немає альтернатив.

  • Друге – це знищення основи для терору, для виробництва державою-терористом нових ракет. На жаль, росія досі має змогу отримувати критичні компоненти для виробництва ракет, які створені компаніями з різних країн світу, зокрема компаніями з деяких країн-партнерів. Різними шляхами ці компоненти потім постачають у росію.

  • І сьогодні відбулася зустріч представників нашої держави з дипломатами відповідних країн. Список компаній, які постачають росії компоненти для вбивств, у всіх партнерів є. Є цей список. Розуміння, як російські терористи намагаються обманути світ, теж у всіх у світі є. І ми чекаємо висновків та швидких дій, які зупинять російський ракетний терор.

  • Сьогодні ж відбулась й нарада щодо підготовки неминучої, законної та справедливої відповідальності росії за цю агресію. Ми опрацьовуємо кілька сценаріїв створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії. Злочину, за який повинне відповідати найвище російське керівництво.

  • Зустрівся сьогодні з генеральним директором МАГАТЕ Гроссі. Дуже активно працюємо над тим, щоб не допустити будь-яких інцидентів на окупованій росіянами Запорізькій атомній станції. Поки там окупанти, ризик є для всього світу, і це очевидно.

  • І обов’язково – наші воїни, наші герої. Дякую вам усім, хто зараз у бою, хто захищає й просуває вперед наші позиції. Приміром, Бахмутський напрямок – а це, зокрема, воїни 80-ї окремої бригади ДШВ… На різних ділянках є рух уперед. Я дякую вам! Дякую за надзвичайну хоробрість!

  • Підрозділи ОСУВ «Таврія» – в умовах надзвичайно жорстоких боїв, в умовах авіаційної та артилерійської переваги окупантів є рух уперед! Морпіхи 35-ї та 36-ї окремих бригад, 110-та окрема механізована бригада, 128-ма окрема гірсько-штурмова бригада, десантники нашої крутої «Сімдесятдевʼятки», артилеристи 55-ї окремої бригади «Запорізька Січ». Дякую всім вам! Дякую за міцність!

Нагадаємо, Зеленський, коментуючи нічний удар росії по Кривому Рогу, пообіцяв, що терористи будуть відповідати за кожну запущену ракету.

Раніше Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти 178 осіб.

Також Зеленський підписав закон про перенесення Дня перемоги на 8 травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: