Поширення війни на російську територію збільшить ризики для економіки рф – Bloomberg

Читать на русском
Вплив бойових дій у прикордонних регіонах на російську економіку буде помітним вже у третьому кварталі.
AFP/Getty Images

Поширення війни на прикордонну російську територію посилить тиск на економіку рф, яка і так постраждала від західних санкцій.

Про це пише Bloomberg Economics.

За оцінкою експертів, спалах бойових дій у регіонах, що межують з Україною, може знизити прогноз економічного зростання росії до 0,8% у 2023 році.

«Усі, хто знаходиться поряд із зоною бойових дій, їдуть чи думають про це. Це довгострокові наслідки — навіть за сприятливого розвитку подій люди навряд чи повернуться швидко», – зазначив економіст Євген Гонтмахер.

За даними Bloomberg Economics, оскільки в прикордонних регіонах проживає 10-та частина населення країни, що налічує 143 мільйони людей, спалах повномасштабних бойових дій почне позначатися на економічному зростанні росії вже в третьому кварталі.

Банк росії прогнозує, що цього року економіка зросте на 2% і досягне довоєнного рівня до кінця 2024 року. Мінекономіки очікує на зростання ВВП більш ніж на 1%.

За словами економіста Oxford Economics Тетяни Орлової, до 1,7% споживання домогосподарств в росії можуть бути безпосередньо зачеплені, якщо бойові дії поширяться на Бєлгородську, Курську та Брянську області.

Нагадаємо, у березні видання The Wall Street Journal зазначало, що внаслідок тривалої війни та санкцій економіка росії починає поступово розвалюватися.

За оцінкою Bloomberg Economics, російська економіка може втратити 190 млрд доларів валового внутрішнього продукту до 2026 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: