Заволодіння 28 млн грн структури НААН: з підозрюваної зняли браслет

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків, покладених на підозрювану.

Вищий антикорупційний суд зняв електронний браслет, але продовжив до 31 липня строк дії решти обов'язків, покладених на головну бухгалтерку державного підприємства «Дослідне господарство «Ставидлянське» зі структури Національної академії аграрних наук Ольгу Гончарову. Її підозрюють у причетності до заволодіння 28,5 млн грн держпідприємства.

Таке рішення 31 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суд заарештував Гончарову з альтернативою 2 млн грн застави. Після внесення коштів на неї поклали такі обов'язки: прибувати за першим викликом; не відлучатись із населеного пункту, де знаходиться її місце фактичного проживання, без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними та свідками у цьому кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет. Прокурор САП просив їх продовжити, проте суд вирішив скасувати обов'язок носити браслет.

«Продовжити на строк дії ухвали строк дії обов'язків, покладених на підозрювану (Ольгу Гончарову – ред.) у зв'язку із застосування до неї запобіжного заходу у виді застави. Строк дії ухвали - два місяці, до 31 липня 2023 року включно, але в межах строку досудового розслідування», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили схему заволодіння 28,5 млн грн держпідприємства «ДГ «Ставидлянське». Слідство відводить роль організатора правопорушення заступнику директора НІАЦ «ТД НААН», якому про підозру повідомили заочно. Водночас директора та головного бухгалтера ДГ «Ставидлянське», а також керівника приватної фірми «Юніка трейд» затримали.

У межах досудового розслідування встановлено, що маючи значний досвід роботи у сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією та широкі зв’язки в НААН, заступник директора НІАЦ «ТД НААН» у співучасті з іншими особами вирішив заволодіти грошовими коштами одного з державних підприємств, що входили до структури Академії.

Відповідно до злочинної схеми, яку організував заступник директора центру, службовці ДП «ДГ Ставидлянське» у 2021 році уклали договори на постачання пшениці та насіння соняшнику з наперед визначеним товариством, яке забезпечувало реалізацію сільськогосподарської продукції за заниженою вартістю. У свою чергу заступник директора центру взяв на себе обов’язки пошуку підприємств-покупців сільськогосподарської продукції, які купляли б продукцію вже за ринковими цінами, відкриття відповідних банківських рахунків та подальшого обготівковування отриманих коштів, їх розподілу між співучасниками вчинення злочину. У підсумку реалізація цієї схеми завдала держпідприємству збитків на суму понад 28,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: