Індонезія запропонувала свій «мирний план» у війні з рф: реакція України

Читать на русском
Індонезія запропонувала свій так званий мирний план для врегулювання війни з росією. У Міністерстві закордонних справ України розкритикували його.
Getty Image

Індонезія запропонувала свій так званий мирний план для врегулювання війни з росією. У Міністерстві закордонних справ України розкритикували його.

Про це йдеться на facebook-сторінці речника МЗС Олега Ніколенка.

Міністр закордонних справ Індонезії Прабово Субіанто на безпековому саміті у Сингапурі представив «мирний план» для України. У ньому війну з росією називають «подіями в Україні», які негативно впливають на людей в усьому світі через зростання цін на продукти та енергетику.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

Відтак Субіанто закликав до негайного припинення вогню та створення демілітаризованої зони, а також проведення на «спірних територіях» референдуму, щоб «визначити волю жителів».

«Перше, негайно припинити вогонь і бойові дії. Друге, розвести війська з кожної сторони на 15 кілометрів від нинішньої лінії фронту та створити демілітаризовану зону, і третє, створити під егідою ООН миротворчу місію, яка стежитиме за дотриманням режиму припинення вогню», – заявив він.

Речник МЗС Олег Ніколенко подякував Індонезії за увагу до врегулювання війни та наголосив, що між Україною та росією немає спірних територій, щоб проводити там референдуми, а окупація частини нашої держави є фактом, зафіксованим в офіційних документах ООН. Відтак російська армія має забратися із українських територій й альтернативних сценаріїв бути не може.

За словами Ніколенка, припинення вогню, розведення сил на 15-кілометрову відстань та створення демілітаризованої зони теж не спрацюють, бо росія скористається цим для накопичення нових сил.

«Довготривалий мир в Україні означає звільнення українських територій від російської окупації. На це і спрямована Формула миру президента України Володимира Зеленського. Запрошуємо Індонезію долучитися до її активного втілення», – наголосив український дипломат.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що замість контрнаступу України краще домовитися про припинення вогню та переговори. Згодом Україна відреагувала на заяву чиновника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: