ЄС працює над чотирирічним планом фінансової допомоги Україні – FT

Читать на русском
У ЄС працюють над чотирирічною програмою підтримки України на десятки мільярдів євро. План може бути готовий до кінця червня.
globsec.org

Європейський Союз працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро.

Про це пише Financial Times з посиланням на дипломатів та чиновників ЄС.

Видання зазначає, що Єврокомісію критикували минулого року за безсистемну та непередбачувану фінансову підтримку України. Тому тепер ЄС працює над пропозиціями для задоволення потреб країни до 2027 року.

За словами джерел, план ще належить доопрацювати, але він забезпечить Києву більшу прозорість та впевненість у своїх фінансах. Він також спрямований на те, щоб спонукати інших союзників, таких як США та Велика Британія, надати аналогічні довгострокові зобов'язання.

Якщо на план погодяться всі держави-члени ЄС (що навряд чи буде легко), кошти можуть бути використані для загальної бюджетної підтримки України, а також частково спрямовані на нагальні потреби у відновленні.

Пропозиція Єврокомісії все ще у розробці, але може бути готова вже цього місяця – можливо, до конференції з відновлення України, запланованої на 21-22 червня у Лондоні.

Нагадаємо, цього року Україна має отримати від Євросоюзу 18 млрд євро макрофінансової допомоги. Відповідний меморандум було підписано у січні.

Крім того, Міжнародний валютний фонд затвердив для України чотирирічний пакет фінансування у розмірі 15,6 млрд доларів. Перший транш вже отримано, другий узгоджено.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: