Успішні контратаки українських сил ускладнюють заміну «вагнерівців» у Бахмуті – ISW

Читать на русском
Російським військам може бути складно провести заміну вагнерівців у Бахмуті, зокрема, через успішні обмежені та локалізовані українські контратаки.
Бахмут, Донецька областьФото: Libkos/ AP

Подальші успішні контратаки українських військових на флангах Бахмута Донецької області можуть ускладнити операцію росіян з передачі у місті позицій ПВК «Вагнер» регулярним військам.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що його найманці продовжують організовано відходити з міста, а Міноборони рф активно перекидає регулярні частини ЗС рф на позиції «вагнерівців» у Бахмут. Крім того, 26 травня він нагадав, що до 1 червня Міноборони рф нібито повністю візьме під контроль місто та його околиці.

У той же час аналітики ISW не спостерігали візуальних підтверджень цим словам.

Пригожин заявив, що ПВК «Вагнера» втратила понад 20 тисяч бійців у боях за БахмутБлизько 20% із 50 000 російських в'язнів, залучених до війни, загинули в Бахмуті. Москва надає зовсім інші цифри.

За інформацією українських джерел, «вагнерівці» досі присутні в Бахмуті. Також зазначається, що темпи наступальних операцій росіян навколо міста продовжують знижуватися.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що 26 травня російські війська вели безуспішні наступальні операції в районі Бахмута та у напрямку Предтечине (15 км на південний захід від Бахмута).

Також російські воєнкори заявляють про успішні контратаки, які провели українські сили в районі Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Це змусило підрозділи ПВК «Ветеран» відступити на відстань до кілометра від позицій, які вони раніше займали в цьому районі.

Також воєнкори заявляють, що українські сили захопили висотні позиції вздовж траси Е40 (Бахмут – Слов'янськ) поблизу Оріхово-Василівки, та що в цьому районі тривають бої.

Мар'їнку «брали» 6 разів, Піски – 4: про захоплення яких населених пунктів окупанти повідомляли по кілька разівОкупанти щонайменше шість разів заявляли про захоплення Мар'їнки та Опитного, п'ять разів – Бахмута. Більше про фейкові перемоги рф – на інфографіці.

Крім того, в ISW стверджують, що українські військові просунулися в напрямку Кліщіївки і перетнули канал Сіверський Донець.

За попередньою оцінкою інституту, військам рф може бути складно провести заміну сил «Вагнера» в Бахмуті, зокрема, через успішні обмежені та локалізовані українські контратаки.

«Зниження темпів російських наступальних операцій в районі Бахмута і повідомлення про проведення операції з надання допомоги на місці, ймовірно, надалі нададуть ЗСУ в цьому районі ініціативу для початку нової фази операцій навколо міста», – зазначають аналітики.

Нагадаємо, 25 травня стало відомо, що Пригожин виводить «вагнерівців» із Бахмута.

Також у Міноборони повідомили про зниження інтенсивності боїв у районі Бахмута.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: