НАБУ завершило розслідувати справу судді Печерського райсуду

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура ухвалила рішення про відкриття матеріалів досудового слідства стороні захисту столичної судді.
Тетяна Ільєвафото: ВРП

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи за підозрою судді одного з районних судів Києва у зловживанні владою під час зняття арешту з коштів обвинуваченого.

Про це повідомляє прес-служба САП.

У повідомленні не вказується прізвище підозрюваної, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про суддю Печерського райсуду Києва Тетяну Ільєву.

«17 травня 2023 року прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно судді одного з районних судів Києва, яка обґрунтовано підозрюється у зловживанні владою та внесенні службовою особою до офіційного документа завідомо неправдивих відомостей. Наразі детективам НАБУ надано доручення відкрити матеріали справи стороні захисту для ознайомлення», – інформує відомство.

Як відомо, антикорупційний суд визначив судді Ільєвій 805 200 грн застави. Також на неї поклали наступні обов'язки: прибувати за кожним викликом; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; не відлучатися за межі Київської області без дозволу; утримуватися від будь якого спілкування з потерпілим та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили судді Печерського райсуду Києва Тетяні Ільєвій про підозру. У межах досудового розслідування встановлено, що у листопаді 2020 року суддя ухвалила рішення про зняття арешту з 110,7 тисяч євро та 9,3 тисяч доларів, які були арештовані в межах кримінального провадження, обґрунтувавши своє рішення начебто належністю цих коштів іншому громадянину, а не обвинуваченому у справі колишньому віце-президенту державної компанії «Хліб України» Андрію Миханіву.

Проте з'ясувалося, що жодних правових підстав для ухвалення цього рішення у судді не було, оскільки клопотання, яке вона розглядала, не містило фактичних даних, що підтверджували б належність вилучених коштів іншій особі. Крім того, суддя розглянула це клопотання за відсутності у судовому засіданні заявника, його представника, прокурора, а також поданих ними відповідних клопотань щодо здійснення судового розгляду без їх участі. Аби надати своєму рішенню законного вигляду, суддя в постановленій ухвалі вказала завідомо неправдиві відомості про нібито подачу представником заявника до суду заяви про розгляд клопотання без його участі.

Поміж іншого встановлено, що суддя не мала законного права розглядати це питання, оскільки провадження було передано на розгляд по суті, а такі клопотання розглядаються лише під час досудового слідства. Такі дії судді завдали власнику вищевказаних коштів шкоди на суму майже 4 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: