ВАКС вирішив заочно судити організатора справи Укртелефільму

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання прокурора САП про здійснення спеціального судового провадження стосовно обвинуваченого.

Вищий антикорупційний суд буде заочно судити Ярослава Кургуна, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує в організації зловживання з майном державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» на 67,73 млн грн.

Таке рішення 11 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Задовольнити клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора. Здійснювати спеціальне судове провадження у кримінальному провадженні №52018000000000098 від 12.02.2018 стосовно обвинуваченого (Ярослава Кургуна – ред.) за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27 ч. 3, 4 ст. 358 КК України», – йдеться в рішенні.

Як вказується в рішенні, Кургун перебуває в Італії. У січні 2021 року його затримували за запитом України. Втім рішенням Апеляційного суду Флоренції від 25.02.2022 Україні було відмовлено в екстрадиції обвинуваченого у зв'язку з війною на території України, оскільки його видача могла призвести до порушення прав особи на життя та особисту безпеку без волі на те самої запитуваної країни. Однак Кургун все одно залишається у міжнародному розшуку і про його екстрадицію можна звернутися повторно.

Як відомо, у цій справі обвинувачують двох представників комерційних структур Ярослава Кургуна (перебуває в розшуку) та Андрія Бритька, колишнього генерального директора «Укртелефільму» Сергія Омельчука, ексзаступника голови Держкомтелерадіо Миколу Білоуса та екскерівника юридичної служби «Укртелефільму» Петра Бернацького.

Нагадаємо, за версією обвинуваченням, колишній директор Укртелефільму Віктор Підлісний у змові з Олександрой Гудзь, Ярославом Кургуном та Василем Заверховським відчужив на користь компанії «Лодокс» майнові права на 67 об'єктів нерухомого майна в Києві (24 квартири загальною площею 2704 кв. м, 7 нежитлових приміщень і 36 паркомісць) за всього лише 14,5 млн грн. У той час як за інформацією від бухгалтерії Укртелефільму, зазначені майнові права на квартири і 7 нежитлових приміщень оцінені в майже 42,55 млн грн, а це без 36 паркомісць.

Внаслідок цих дій, які вчинено з численними порушеннями процедури відчуження державного майна, зокрема, без погодження з органом управління – Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, державі в особі ДП завдано збитків.

У грудні 2021 року у цій справі з'явилися нові підозрювані, зокрема, колишній заступник голови Держкомтелерадіо (у 2016-2020 роках); колишній гендиректор ДП «УСТФ «Укртелефільм» (у 2016-2017 рр); ексзаступник директора приватної компанії і колишній керівник юридичної служби «Укртелефільму» (у 2015-2016 роках).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: