НАТО розробляє план на випадок війни з росією – Reuters

Читать на русском
Підготовка масштабного плану оборони позначає фундаментальне зрушення у позиції Альянсу – в НАТО не готували таких документів з часів Холодної війни.
Фото: bmvg.de

Країни-члени НАТО незабаром повинні затвердити секретний план протидії військам росії у разі початку повномасштабної війни.

Про це пише новинне агентство Reuters.

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

Журналісти зазначають, що підготовка великомасштабного плану позначає фундаментальне зрушення у позиції Альянсу – в НАТО не готували таких документів з часів Холодної війни.

Це пов'язано з тим, що в останні роки країни-члени вели лише локальні війни в Іраку та Афганістані. Крім того, вони вважали, що «пострадянська росія більше не становить екзистенційної загрози».

Але після повномасштабного вторгнення рф в Україну Альянс змінив свою позицію. Очікується, що план оборони буде ухвалено на Вільнюському саміті, який заплановано на липень.

«Фундаментальна різниця між кризовим управлінням та колективною обороною полягає в наступному: не ми, а наш супротивник визначає часові рамки. Ми маємо бути готовими до того, що конфлікт може виникнути будь-якої миті», ― заявив голова Військового комітету Альянсу Роб Бауер.

У НАТО також мають намір проаналізувати становище кожної країни-учасниці, щоб підготувати звіти щодо модернізації збройних сил та матеріально-технічного забезпечення армій.

Нагадаємо, нещодавно генсек Альянсу Єнс Столтенберг анонсував створення довгострокової програми підтримки України. За інформацією ЗМІ, він запропонував країнам-членам виділяти щороку 500 мільйонів євро для Комплексного пакету допомоги Україні.

Раніше Столтенберг розповів, які рішення щодо України планує ухвалити НАТО на липневому саміті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: