ВРП дозволила арештувати суддю Верховного суду Князєва

Читать на русском
Орган суддівського врядування підтримав прохання головного антикорупційного прокурора про надання згоди на арешт ексголови суду.

Вища рада правосуддя надала згоду на утримання під вартою колишнього голови, судді Верховного суду Всеволода Князєва, якщо таке рішення ухвалить Вищий антикорупційний суд.

За таке рішення проголосувало 14 членів органу, повідомляє «Слово і діло».

Раніше ВАКС визнав законним затримання судді Князєва.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,6 млн дол.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: