У Польщі офіційно змінили назву російського Калінінграда та області

Читать на русском
Польща офіційно змінила назву міста Калінінград на Крулевець, а Калінінградську область – на Крулевецьку.
Скріншот

Польща офіційно змінила назву міста Калінінград на Крулевець, а Калінінградську область – на Крулевецьку.

Про це йдеться на урядовому порталі Польщі.

Дерусифікація-2022: на честь кого перейменовують вулиці найбільших міст УкраїниНа честь кого найчастіше перейменовують вулиці Києва, Харкова, Львова, Дніпра та Одеси – на інфографіці.

Зазначається, що Комітет зі стандартизації географічних назв за межами Республіки Польща, що діє при Головній геодезичній службі, на своєму 125-му засіданні постановив, що для міста з російською назвою Калінінград властива лише польська назва Крулевець.

«Не рекомендується використовувати назву Калінінград і Калінінградська область у польській мові», – йдеться у повідомленні.

Зазначена зміна почала діяти з 9 травня 2023 року.

При внесенні змін Комісія врахувала, що російська назва цього міста є штучною і не пов'язана ні з містом, ні з регіоном.

«Факт присвоєння великому місту біля польського кордону імені Калініна, злочинця, співвідповідального, серед іншого, за винесення рішення про масове вбивство поляків (Катинський розстріл), має в Польщі емоційно-негативний характер», – кажуть у Комісії.

Також наголошується, що події, які пов’язані з вторгненням росії в Україну, змушують Варшаву звернути увагу на питання нав’язаних назв, що викликають великі суперечки і не зустрічають сприйняття в Польщі

«Кожна країна має право використовувати у своїй мові традиційні назви, що становлять її культурну спадщину, її не можна примушувати використовувати неприйнятні для неї назви у власній мові», - зазначили у Комісії.

Також у Польщі не виключають, що вимагатимуть від росії репарацій за Другу світову війну.

Раніше Польща почала будувати електронний барʼєр на межі з Калінінградською областю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: