Законопроєкт про протидію фішингу: нардепів просять не легалізувати систему блокування доменів

Читать на русском
Система блокування доменів, передбачена у законопроєкті про протидію фішингу, несе ризики для кібербезпеки держави, свободи слова та корупційні ризики.
Слово і діло

В Інтернет асоціації України просять Верховну раду не легалізувати систему блокування доменів, як це передбачено у змінах до закону «Про електронні комунікації» щодо протидії фішингу (№9250).

Про це йдеться у листі, який організація направила спікеру парламенту, головам комітетів та фракцій.

Раду просять відхилити ініціативу щодо кримінальної відповідальності за дезінформаціюІнтернет асоціація України просить Раду відхилити законопроєкт Мазурашу про кримінальну відповідальність за дезінформацію.

Законопроєкт №9250, який ініціювала група нардепів на чолі з Олександром Федієнком, спрямований на протидію фішингу та фішинговим веб-сайтам шляхом надання відповідних повноважень центральному органу виконавчої влади у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектру. Орган зобов'яжуть розробити та затвердити правила протидії фішингу та встановити права та обов'язки постачальників DNS.

В організації стверджують, що законопроєктом буде встановлено непередбачений Конституцією вид неправомірного діяння, який не стосується ні злочину, ні адміністративного чи дисциплінарного правопорушення.

При цьому принципи відповідальності за таке правопорушення визначатимуться не законами, а підзаконними актами Держспецзв'язку: «І перше, і друге суперечить п. 22) ст. 92 Конституції України, яка визначає, що виключно законами України визначаються засади цивільно-правової відповідальності; діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них».

«Окремо слід наголосити, що законопроєкт № 9250 вочевидь має на меті легалізувати вже побудовану та, на нашу думку, незаконно функціонуючу під управлінням НКЦК РНБОУ систему блокування доменів», – йдеться у листі.

В ІнАУ заявляють, що така система має ризики для кібербезпеки держави, оскільки агресор, отримавши незаконний доступ, може заблокувати в Україні доступ до веб-ресурсів. Крім того, організація нагадує про корупційні ризики при прийнятті рішення про включення сайтів до переліку заблокованих доменів та про ризик для свободи слова, оскільки цей механізм може бути використаний для блокування будь-яких онлайн-медіа.

Нагадаємо, раніше експерти розповіли, яку приманку найчастіше використовують шахраї в українському сегменті Інтернету.

У Кіберполіції перерахували найпопулярніші схеми зловмисників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: