Раду просять відхилити ініціативу щодо кримінальної відповідальності за дезінформацію

Читать на русском
Інтернет асоціація України просить Раду відхилити законопроєкт Мазурашу про кримінальну відповідальність за дезінформацію.
Shutterstock

Ухвалення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо встановлення відповідальності за дезінформацію, які ініціював Георгій Мазурашу та група нардепів, призведе до порушення прав та законних інтересів громадян України та гратиме на користь агресора.

Про це заявили в Інтернеті асоціації України.

Організація із понад двохсот підприємств галузі інформаційно-комунікаційних технологій звернулася з відкритим листом до голів п'яти парламентських комітетів, які розглядатимуть законопроєкт №9223, з проханням його відхилити.

Автори законопроєкту впевнені, що національній та державній безпеці України в умовах воєнного стану шкодять штучно створені боти на платформах Facebook, Instagram та Twitter – вони використовуються російськими спецслужбами, а іноді й громадянами України, як інструмент інформаційної війни.

У законопроєкті пропонується ввести кримінальну відповідальність за створення, придбання, використання або збут облікових записів, у тому числі які містять свідомо неправдиві відомості про користувача, для розміщення та розповсюдження недостовірної інформації або для втручання у діяльність фізичних та юридичних осіб.

В ІнАУ стверджують, що ініціатива підвищить рівень соціальної напруженості у суспільстві та діятиме на шкоду інформаційній безпеці України.

«Видається досить сумнівним практичне застосування статті 114³ – Використання облікових записів з метою поширення недостовірної інформації або для здійснення впливу на прийняття рішень, вчинення чи не вчинення дій, якою пропонується доповнити Кримінальний кодекс України, оскільки, це положення не містить чіткого та однозначного формулювання, а запропоновані положення є загального характеру. Наприклад, що ініціатори розуміють у виразі «дії вчинені на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, національній, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, за відсутності ознак державної зради»? Як здійснити оцінку такої шкоди в межах Кримінального кодексу України та що таке створення, придбання, використання або збут облікових записів?», – йдеться у зверненні Асоціації.

Також гравці інтернет-ринку нагадують, що кожному вже сьогодні гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім’ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

Нагадаємо, за даними аналітиків «Слово і діло», в 2021 році Георгій Мазураш став співавтором найбільшої кількості законопроєктів (його прізвище фігурує у 221 ініціативі, зареєстрованій протягом року), проте законами стали лише 18 із них.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: