Антикорупційний суд призначив до розгляду справу судді з Полтави

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив проведення підготовчого засідання за обвинуваченням керівника полтавського райсуду.

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті кримінальне провадження за обвинуваченням голови Ленінського районного суду Полтави Юрія Новака у підбуренні до дачі хабаря судді, шахрайстві і недостовірному декларуванні.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

«9 травня 2023 року у ВАКС завершився підготовчий розгляд та розпочався розгляд по суті справи стосовно голови одного з районних судів міста Полтава, обвинуваченого у підбурюванні до надання 10 тис. доларів США неправомірної вигоди, шахрайстві та декларуванні недостовірних відомостей (ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 27 ч. 3 ст. 369, ч. 3 ст. 190 та ч. 1 ст. 366-2 КК України). У судовому засіданні прокурор оголосив обвинувальний акт. Після чого колегією суддів оголошено перерву до 2 червня 2023 року», – інформує відомство.

Як відомо, ВАКС визначив 910 тис. грн застави судді Новаку. Також на нього поклали такі обов'язки: прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою; не відлучатися із Полтави та Полтавської області без дозволу; повідомляти детектива, прокурора, слідчого суддю, суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватись від будь-якого спілкування зі свідками та здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, САП направила до суду справу голови Ленінського райсуду Полтави Юрія Новака. Під час досудового розслідування було встановлено, що вказаний суддя, посилаючись на свої знайомства із суддями Полтави, маючи умисел на привласнення чужого майна підбурив особу до надання неправомірної вигоди судді іншого суду Полтави за задоволення позову у цивільній справі. Суддя створив враження та запевнив, що судове рішення на свою користь особа може отримати лише за неправомірну вигоду у розмірі 10 тис. доларів. Проте як з’ясувалося, вказані кошти він і не намагався передати за вирішення питання, а розпорядився ними на власний розсуд.

Крім того, встановлено, що суддя вніс завідомо неправдиві відомості до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік, не вказавши інформацію про квартиру та паркомісце у Полтаві, а також автомобіль, якими він безпосередньо користувався, проте право власності було оформлено на його родичів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: