Підвищення ПДВ та потрійний військовий збір: Марченко назвав умову для повернення 30-тисячних доплат військовим

Читать на русском
За словами міністра фінансів, повернути військовим доплати у 30 тисяч можна лише за рахунок збільшення податків. У такому разі доведеться на 4 відсотки підвищити ПДВ та втричі військовий збір.
Слово і діло

Щоб повернути військовим виплати у 30 тисяч гривень у тому вигляді, в якому запропонувала Верховна рада, треба підвищувати податки.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав в ефірі Business Breakfast із редактором-засновником Forbes.

Виплати військовим: з 1 лютого зміниться порядок нарахуванняЗ 1 лютого розмір додаткових виплат військовослужбовцям залежатиме від районів їх перебування.

Марченко заявив, що питання про 30 тисяч – це «взагалі не про підтримку армії, а звичайний популізм, який неможливо профінансувати».

«Коли йде популізм у масштабах, які важко стримати… я не підбиратиму слова, мовляв, давайте ми подумаємо, порахуємо. Неможливо це порахувати та неможливо профінансувати», – сказав він.

Єдиний вихід, за словами міністра – внести зміни до бюджету, що коштуватиме 170 млрд гривень додаткових витрат: «І щоб їх профінансувати, доведеться збільшити податки, зокрема ПДВ – на 4%, військовий збір – утричі».

Він нагадав, що армію на відміну від державного сектору, Україна фінансує за рахунок власних податків, а не міжнародної допомоги. «Тому збільшуючи витрати на армію, треба розуміти наслідки. Ніхто чомусь про це не думає, коли голосує. Тому моя реакція була досить категоричною, і зараз я її не скасовую», – додав Марченко.

Нагадаємо, 10 квітня депутати ухвалили поправку, яка передбачає повернення військовослужбовцям додаткових щомісячних виплат у розмірі 30 тисяч гривень. Надбавку запропонували повернути за рахунок скорочення зарплат держслужбовців та менеджменту держпідприємств, але цих коштів замало.

У Міжнародному валютному фонді розкритикували законопроєкт щодо повернення «військової виплати» у 30 тисяч.

Вчора силовики направили до Верховної ради лист із проханням відкласти питання повернення виплат. А натомість створити робочу групу для врегулювання питання зарплат захисників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: