Суд затвердив угоду з екскерівником ДПЗКУ, йому призначили умовне покарання

Читать на русском
Антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості з колишнім очільником державної корпорації, якого екстрадували.
Петро Вовчук (праворуч)

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену з колишнім головою правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Петром Вовчуком. Його обвинувачують у причетності до завдання понад 60 млн доларів збитків підприємству.

Таке рішення 27 квітня ухвалив ВАКС, повідомив «Слово і діло» прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Омельченко.

За його словами, суд затвердив покарання для Вовчука у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна із забороною протягом 3 років обіймати певні посади та 17 тисяч грн штрафу. Йому встановили 3 роки іспитового строку. Також на Вовчука поклали такі обов'язки: періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти цей орган про зміну місця проживання, місця роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодженням з органом пробації.

Раніше Литва екстрадувала до України ексголову правління ДПЗКУ Петра Вовчука. У жовтні 2019 року його затримали у Вільнюсі.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, представник міжнародного зернотрейдера та колишні посадовці ДПЗКУ – серед яких і ексголова правління – організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб'єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі понад 60 млн дол.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють з 2016 року. Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі 60 тис. дол. Справи стосовно ще двох осіб – радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера – скеровані до суду. Ще одну особу оголошено в розшук.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: