Річниця Чорнобильської аварії: МЗС закликало світ посилити санкції проти «Росатому»

Читать на русском
У відомстві зазначили, що загарбницька війна РФ проти України створила безпрецедентні загрози для радіаційної та ядерної безпеки України, Європи та світу.
Вікіпедія

Міністерство закордонних справ у річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС закликало міжнародну спільноту до розширення санкцій щодо російського сектору атомної енергетики.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

У відомстві зазначили, що загарбницька війна РФ проти України створила безпрецедентні загрози для радіаційної та ядерної безпеки України, Європи та світу.

«Атаки на цивільні ядерні об’єкти в Україні стали однією зі складових російської агресії. Вперше в історії людства країна - агресор вдалася до силового захоплення атомних електростанцій – Чорнобильської (ЧАЕС) та Запорізької АЕС (ЗАЕС), грубо порушуючи міжнародне право», - йдеться у повідомленні.

МЗС наголошує, що світ має об’єднатися у протидії російському ядерному шантажу.

«Розраховуємо на посилення міжнародного тиску з метою якнайшвидшого звільнення окупованої ЗАЕС та відновлення контролю України над усіма мирними ядерними об’єктами і матеріалом у міжнародно-визнаних кордонах нашої держави», - додають у дипустанові.

Там також закликами світ до кроків, спрямованих на забезпечення політичних, економічних та правових наслідків для рф, включаючи розширення санкцій щодо російського сектору атомної енергетики, зокрема і державного концерну «Росатом», який причетний до злочинів на ЗАЕС.

Крім того, у річницю Чорнобильської катастрофи президент України Володимир Зеленський заявив, що потрібно зробити все, щоб не дати росії шансу використати об'єкти атомної енергетики для шантажу України та всього світу.

Нагадаємо, Чорнобильська АЕС була захоплена у перший день повномасштабної війни. Під час окупації персонал станції працював майже без ротації.

31 березня російські війська повністю залишили територію Чорнобильської АЕС. Перед відходом росіяни вкрали майно на станції, а також пограбували готель поряд.

Як пізніше стало відомо з розслідування агентства Reuters, захопити ЧАЕС у перший день вторгнення росіяни змогли завдяки мережі секретних агентів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: