«Директору» ЗАЕС повідомили про підозру, він від'єднав станцію від енергосистеми України

Читать на русском
З 11 березня до листопада 2022 року він забезпечив виконання вказівки Москви щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України.
Олег Романенко

Окупаційному очільнику Запорізької АЕС Олегу Романенку, який від’єднав станцію від енергосистеми України, оголосили про підозру.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Зазначається, що чоловік є росіянином і причетний до поширення окупаційного режиму на тимчасово захопленій частині України.

«До цього «призначення» росіянин був головним інженером Балаковської атомної електростанції у Саратовській області країни-агресора. Після захоплення українського енергооб’єкта Романенко став «директором» створеної загарбниками «експлуатуючої організації Запорізької АЕС», яка входить до структури Росатому», - йдеться у повідомленні.

У спецслужбі втановили, що з 11 березня до листопада 2022 року він забезпечив виконання вказівки Москви щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України.

«У подальшому «посадовець» організовував роботу атомного об’єкта в інтересах росії. Для цього він підбурював працівників АЕС підтримати окупантів і співпрацювати з ними. У разі незгоди - погрожував «звільненням» та переслідуваннями з боку каральних органів рф», - додають у Службі безпеки.

Наразі Романенку повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • порушення законів та звичаїв війни;

  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану.

Чоловіку загрожує довічне позбавлення волі.

Раніше повідомлялося, що російські окупанти, побоюючись українського контрнаступу, готуються заблокувати персонал Запорізької АЕС на станції.

Також була інформація, що російська міна вибухнула біля машинної зали 4-го енергоблоку Запорізької АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: