НАБУ завершило розслідувати другу справу ексдиректора «Первомайськвугілля»

Читать на русском
В антикорупційній прокуратурі ухвалили рішення про завершення розслідування другого епізоду зловживань під час закупівлі робіт на шахті.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи за підозрою колишнього генерального директора державного підприємства «Первомайськвугілля» Артура Мірумяна у завданні 14,6 млн грн збитків.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«25 квітня 2023 року САП та НАБУ завершили слідство у справі стосовно колишнього виконувача обов’язків генерального директора ДП «Первомайськвугілля», зловживання якого під час закупівлі обладнання для запобігання надзвичайній ситуації техногенного характеру у зв'язку з затопленням шахт на Луганщині завдали державі понад 14,6 млн грн збитків. Колишньому посадовцю інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України», – інформує САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про нову підозру колишньому гендиректору ДП «Первомайськвугілля» Артуру Мірумяну. За даними слідства, у 2017 році в Первомайсько-Стаханівському вугледобувному регіоні Луганської області склалася критична ситуація з затопленням шахт «Первомайська» і «Голубівська», розташованих на тимчасово окупованій території Луганської області. Після початку антитерористичної операції упродовж 2015-2016 років там не відкачували воду. Внаслідок цього рівень води на шахті «Золоте» (входить до складу ДП «Первомайськвугілля», розташована у місті Золоте), яка має гідравлічний зв'язок зі згаданими шахтами, збільшився. За таких обставин виник ризик настання надзвичайних ситуацій — руйнування споруд, зсувів, осідання земної поверхні, забруднення питних водозаборів рудничними водами та втрати корисних копалин.

Для запобігання техногенній катастрофі Уряд у 2018 році виділив кошти для фінансування робіт та закупівлі обладнання на шахті «Золоте». Розпорядником цих коштів визначили ДП «Первомайськвугілля». Закупівлі необхідного обладнання (насосів, електродвигунів, електричної апаратури) проводили за переговорною процедурою, тож підозрюваний обирав підрядників за самостійно визначеними критеріями без тендеру. У всіх трьох випадках перемогли комерційні компанії, які поставили обладнання за завищеними цінами. Більшість поставлених насосів, до того ж майже одразу після їх постачання виходило з ладу та потребувало усунення дефектів через неналежну якість. ДП врешті-решт мусило здійснювати ремонт власним коштом. За висновками експертизи, завищення вартості обладнання, яке було поставлено на ДП за трьома договорами, становить 14,6 млн грн.

Також Мірумяна судять і в іншій справі. У січні 2023 року обвинувачення призначили до розгляду по суті.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: