ВАКС втричі зменшив заставу ексдиректору ДП «Первомайськвугілля»

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання захисника обвинуваченого колишнього керівника держпідприємства про зміну запобіжного заходу.

Вищий антикорупційний суд зменшив заставу колишньому виконувачу обов'язків генерального директора державного підприємства «Первомайськвугілля» Артуру Мірумяну з 630 до 208 тисяч грн. Його обвинувачують у зловживаннях на 14,33 млн грн.

Таке рішення 27 вересня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання захисника обвинуваченого (Артура Мірумяна – ред.) про зміну запобіжного заходу - задовольнити частково. Зменшити розмір застави, визначений обвинуваченому (Артуру Мірумяну – ред.) ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 24.08.2018 з 630 600 грн до 208 000 грн», – ідеться в рішенні.

Частину в 63 тис. грн перерахували на потребу Збройним силам України, а решту 359 600 грн – повернули заставодавцям.

Раніше двоє фігурантів цієї справи пішли на угоду зі слідством, яку затвердив Вищий антикорупційний суд.

Нагадаємо, САП скерувала до суду обвинувальний акт щодо екс-гендиректора ДП «Первомайськвугілля» Артура Мірумяна та інших. Як встановило слідство, у 2017 році в Первомайсько-Стаханівському вугледобувному регіоні Луганської області склалася критична ситуація з затопленням шахт «Первомайська» і «Голубівська», розташованих на тимчасово окупованій території Луганської області.

Для запобігання техногенній катастрофі Кабінет Міністрів України у 2018 році виділив кошти для фінансування відповідних робіт на шахті «Золоте». Розпорядником цих коштів визначили ДП «Первомайськвугілля».

Закупівлі проводили за переговорною процедурою, тож держпідприємство обрало генерального підрядника за самостійно визначеними критеріями без тендеру. Ним виявилась комерційна компанія, яка, в свою чергу, після отримання контракту з ДП «Первомайськвугілля», уклала договір із іншою — на умовах субпідряду. А та звернулась до шахти «Золоте», яка входить до ДП «Первомайськвугілля», аби її співробітники виконали необхідні роботи.

Слідство встановило, що керівники державного підприємства, його підрозділу та очільники приватних структур діяли в змові. В результаті — з 33 млн грн з державного бюджету, фактично перерахованих ДП «Первомайськвугілля» своєму ж структурному підрозділу, за посередництва двох приватних компаній незаконно переплачено понад 14 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: