Антикорупційний суд призначив до розгляду справу ДП «Первомайськвугілля»

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив проведення підготовчого засідання за обвинуваченням чотирьох осіб у зловживаннях під час проведення робіт.

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього генерального директора державного підприємства «Первомайськвугілля» Артура Мірумяна та ще трьох осіб у зловживаннях на 14,33 млн грн.

Таке рішення 18 січня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити у відкритому судовому засіданні судовий розгляд кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018130530000692 від 24.08.2018, за обвинуваченням (Артура Мірумяна – ред.) у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, (Дениса Харитонова, Ігоря Новосьолова, Михайла Бєліцького – ред.), які кожен окремо обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, на 15:20 26.01.2023 у приміщенні ВАКС», – йдеться в рішенні.

Раніше двоє інших фігурантів цієї справи пішли на угоду зі слідством, яку затвердив Вищий антикорупційний суд.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Мірумяну та ще трьом особам у розкраданні коштів. Як встановило слідство, у 2017 році в Первомайсько-Стаханівському вугледобувному регіоні Луганської області склалася критична ситуація з затопленням шахт «Первомайська» і «Голубівська», розташованих на тимчасово окупованій території Луганської області.

Для запобігання техногенній катастрофі Кабінет Міністрів України у 2018 році виділив кошти для фінансування відповідних робіт на шахті «Золоте». Розпорядником цих коштів визначили ДП «Первомайськвугілля».

Закупівлі проводили за переговорною процедурою, тож держпідприємство обрало генерального підрядника за самостійно визначеними критеріями без тендеру. Ним виявилась комерційна компанія, яка, в свою чергу, після отримання контракту з ДП «Первомайськвугілля», уклала договір із іншою — на умовах субпідряду. А та звернулась до шахти «Золоте», яка входить до ДП «Первомайськвугілля», аби її співробітники виконали необхідні роботи.

Слідство встановило, що керівники державного підприємства, його підрозділу та очільники приватних структур діяли в змові. В результаті — з 33 млн грн з державного бюджету, фактично перерахованих ДП «Первомайськвугілля» своєму ж структурному підрозділу, за посередництва двох приватних компаній незаконно переплачено понад 14 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: