У Мінкульті розповіли, скільки культурних об'єктів постраждали через війну

Читать на русском
Міністр зазначив, що наразі під охороною держави перебуває 109 930 пам'яток культурної спадщини, ще понад 130 тисяч об'єктів культурної спадщини перебувають на держобліку. Частину з них внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Фото: Reuters

Армія окупантів пошкодила чи зруйнувала понад 550 пам'яток та об'єктів культурної спадщини України.

Такими даними у День пам'яток історії та культури поділився міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У Мінкульті розповіли, в яких областях найбільше зруйновано культурну інфраструктуруНайбільших втрат та збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Київській, Харківській, Луганській, Миколаївській, Запорізькій областях.

Він розповів, що точну кількість пошкоджених об'єктів складно встановити, оскільки щодня влада фіксує нові руйнування.

«Хочу нагадати про те, яке значення для нас і для світу має кожна культурна пам'ятка України. Кожна її втрата – це втрата світового надбання. Нам не пощастило жити поруч із нікчемним сусідом, але пощастило мати багату історію та культуру, яку неможливо стерти з лиця землі», – зазначив Ткаченко.

Міністр додав, що наразі під охороною держави перебуває 109 930 пам'яток культурної спадщини, ще понад 130 тисяч об'єктів культурної спадщини перебувають на держобліку. Частину з них внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, восени Ткаченко розповів, що російські окупанти вивезли експонати майже із 40 українських музеїв. Збитки внаслідок пограбування та руйнування культурних об'єктів оцінюються у сотні мільйонів доларів.

Раніше повідомлялося, що в Україні розробили 3D-модель знищеного росіянами Маріупольського драмтеатру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: