У Мінкульті розповіли, в яких областях найбільше зруйновано культурну інфраструктуру

Читать на русском
Найбільших втрат та збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Київській, Харківській, Луганській, Миколаївській, Запорізькій областях.
war.ukraine.ua

Через російську агресію в Україні постраждали 1189 об'єктів культурної інфраструктури. Найбільше у Донецькій, Київській, Харківській, Луганській областях.

Про це повідомила пресслужба Мінкультури.

Польща готова за необхідності надати притулок культурним колекціям з УкраїниВлада Польщі підготувала спеціальні склади у приміщеннях бібліотек, архівів та музеїв, щоб за необхідності прийняти українські витвори мистецтва.

«Станом на 25 грудня 2022 року збитки зазнали 1189 об'єктів культурної інфраструктури. Із них майже третина – 446 об'єктів повністю зруйновано», – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що найбільші втрати та збитки культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Київській, Харківській, Луганській, Миколаївській, Запорізькій, Сумській та Херсонській областях.

«Найчисленнішою групою об'єктів культурної інфраструктури, які отримали пошкодження чи руйнування, є клубні заклади – 47% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків», – наголошується в повідомленні.

Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 563 од. (зруйновано – 222 од.; пошкоджено – 341 од.), з яких більшість припадає на Донецьку (24%), Харківську (14%) та Київську (10%) обл.;

  • бібліотеки – 453 од. (зруйновано – 155 од.; пошкоджено – 298 од.), з яких більшість припадає на Донецьку (27%), Київську (17%) та Миколаївську (13%) обл.;

  • музеї та галереї – 63 од. (зруйновано – 22 од.; пошкоджено – 41 од.;), з яких більшість припадає на Донецьку (37%) та Харківську (11%) обл.;

  • театри та філармонії –18 од. (зруйновано – 9 од.; пошкоджено – 9 од.) у Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Харківській обл. та м. Києві;

  • заклади художньої освіти –92 од. (зруйновано – 38 од.; пошкоджено – 54 од.), з яких більшість припадає на Донецьку (30%) та Харківську (14%) обл.

Нагадаємо, Мінкульт запропонував країнам ЄС перераховувати 1% бюджету на культуру для підтримки України.

Також повідомлялося, що Польща готова за необхідності надати притулок культурним колекціям з України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: