Суд Ірану дав тюремні терміни десяти військовим за збиття українського літака в 2020 році

Читать на русском
Військового командира, чиї дії призвели до збиття українського літака, засудили до 10 років позбавлення волі, інших військовослужбовців – від одного до трьох років.
Іранські військові збили цивільний літак авіакомпанії МАУ 8 січня 2020 рокуФото: REUTERS

Іран засудив 10 військовослужбовців до тюремного ув'язнення за звинуваченням у збитті українського пасажирського літака над Тегераном у 2020 році. Тоді загинуло 176 людей.

Про це повідомляє Al Arabia.

Командира засудили до 10 років позбавлення волі, дев'ятьом іншим військовим суд дав від 1 до 3 років ув'язнення. Їх визнали винними у катастрофі, внаслідок якої загинули 176 людей.

Вироки було винесено після 20 судових слухань і «детального розслідування» протягом трьох років.

Іранське інформагентство Mizan Online пише, що розгляд цієї справи був «одним із найбільш важливих, делікатних і складних судових процесів за останні кілька років в країні».

Також зазначається, що дії командира, який керував збиттям літака, «були пов’язані з його незнанням ситуації та його помилковим переконанням, що виявлена ​​ціль була ворожою».

Нагадаємо, 8 січня 2020 року літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. Загинули всі 176 людей, які були в літаку – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака з зенітно-ракетного комплексу своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

Нагадаємо, країни G7 закликали притягнути Іран до відповідальності за катастрофу з українським літаком.

Також відомо, що за компенсацією до Ірану не зверталася жодна українська родина.

Раніше повідомлялося, що Україна та Канада разом добиватимуться справедливої компенсації від Ірану для сімей жертв збитого в січні 2020 року літака МАУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: