Збитий над США китайський аеростат крав дані з секретних об'єктів – NBC

Читать на русском
Серед перехоплених китайцями даних – перехоплення електронних сигналів систем озброєння і повідомлення персоналу об'єктів. Про жодні візуальні дані не йдеться
Ілюстративне фотоpoint.md

Аеростат, що належав Китаю та був збитий над повітряним простором США в лютому 2023 року, все ж виявився шпигунським пристроєм. Зокрема, він зумів перехопити секретні дані з декількох засекречених військових об'єктів США і передати їх своїм китайським господарям.

Про це повідомляє NBC News з посиланням на власні джерела.

Сі Цзіньпін готує Китай до війни: ЗМІ назвали ознакиЖурналісти побачили ознаки того, що Сі Цзіньпін готується до війни. Йдеться, зокрема, про збільшення оборонного бюджету, будівництво бомбосховищ та відкриття нових рекрутингових центрів.

Так, два діючих високопоставлених чиновника та один колишній чиновник зі складу уряду розповіли виданню, що аеростат, всупереч заявам з Китаю, контролювався і тому він літав над секретними об'єктами та передавав дані звідти в Китай в реальному часі.

Серед перехоплених китайцями даних – перехоплення електронних сигналів систем озброєння і повідомлення персоналу об'єктів. Ні про які візуальних даних мови не йде. І якби США не збили аеростат, він міг би отримати набагато більше секретних даних.

При цьому після вивчення уламків аеростата з'ясувалося, що на обладнанні був закріплений механізм самознищення. Однак, схоже, Китай не використав його – або, швидше за все, механізм не спрацював.

Нагадаємо, на початку лютого 2023 року армія США знищила в повітряному просторі країни аеростат, який, як підозрювалося, був запущений Китаєм зі шпигунськими цілями. Самі китайці стверджували, що це нібито звичайний метеорологічний аеростат.

Всього за лютий над територією США було збито чотири літаючих об'єкти й тільки один з них був ідентифікований. Ще один літаючий об'єкт був збитий над територією Канади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: