Кількість абітурієнтів зросте: стало відомо, скільки бюджетних місць виділять цьогоріч

Читать на русском
Цього навчального року кількість абітурієнтів в Україні зросте на 0,55 відсотка, тож 229 тисяч осіб матимуть право вступати до закладів вищої, фахової передвищої освіти.
pon.org.ua

Цього навчального року кількість абітурієнтів в Україні зросте на 0,55%, тож 229 тисяч осіб матимуть право вступати до закладів вищої, фахової передвищої освіти.

Про це в етері національного телемарафону повідомив заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко.

«У нас є статистична інформація, і ми розраховуємо в цьому році на зростання кількості абітурієнтів. Це об’єктивна демографічна тенденція – на 0,55% кількість абітурієнтів зросте і становитиме приблизно 229 тисяч осіб. Це ті діти, які мають право вступати до закладів вищої, фахової передвищої освіти», – заявив він.

У відомстві очікують зростання кількості випускників дев'ятих класів на 0,33%, що становитиме близько 381 особа.

Водночас заступник заявив, що кількість бюджетних місць у навчальних закладах регламентується постановою Кабміну про затвердження державного замовлення, яку подає Мінекономіки залежно від ситуації на ринку праці.

На сьогодні відомство подало свої пропозиції. Зокрема, на молодшого бакалавра виділять приблизно 35 тисяч бюджетних місць, на бакалавра – 77 тисяч денної форми навчання та близько дев'яти тисяч заочної форми навчання.

«Окремо на базі повної загальної середньої освіти магістратура – це медичні спеціальності, які в системі Міносвіти, приблизно 1,5 тисячі бюджетних місць ми подали, і на базі магістра також приблизно 30 тисяч осіб», – додав Вітренко.

Також заступник міністра відзначив, що серед бюджетних місць орієнтовно 15-20% місць віддадуть пільговим категоріям. Зокрема, діти захисників та захисниць навчатимуться за рахунок державного бюджету.

Цього року в Україні збільшать державне замовлення на ІТ-спеціальності та ті спеціальності, які будуть потрібні для відбудови країни, серед яких інженерні спеціальності, електротехніка, фізика, хімія, будівельники, інженери та архітектори.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України затвердило календарний план організації та проведення цьогорічного національного мультипредметного тесту (НМТ).

Також писали, що Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроєкт №8228-1, який визначає правила проведення вступної кампанії-2023.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: