Верховний суд підтримав виправдання ексміністра Омеляна

Читать на русском
Касаційна інстанція не побачила підстав для скасування вироку стосовно колишнього керівника Мінінфраструктури.
Володимир Омелян

Верховний суд залишив без змін вирок, яким виправдали колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна від обвинувачень у незаконних діях.

Таке рішення 28 березня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомив політик у Facebook.

«Щодо моєї справи: рішення кінцеве, перегляду не підлягає, я повністю виправданий обома інстанціями Вищого антикорупційного суду і Верховним судом», – підкреслив Омелян.

Як відомо, ВАКС виправдав Омеляна від обвинувачень у незаконних діях. На думку суддів, в діях ексміністра відсутній склад кримінального правопорушення. Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала апеляційну скаргу на цей вирок, проте Апеляційна палата ВАКС залишила вирок без змін. Тому прокурор САП пішов до Верховного суду.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, Омелян у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна рада, а не міністр.

До того ж, Міністерство фінансів виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово.

Зрештою, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтвердила Держаудитслужба та судова експертиза. Згодом, Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: