ВАКС призначив до розгляду справу «газової фірми оточення Порошенка»

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив проведення підготовчого засідання у справі за обвинуваченням шести осіб у зловживаннях.

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті кримінальне провадження про корупційну схему щодо отримання приватною компанією «Аркона Газ-Енергія» спеціального дозволу на видобуток газу у Полтавській області за заниженою вартістю, що завдало 196,8 млн грн збитків державі.

Таке рішення 14 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«На підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні №52018000000000182 від 02.03.2018 за обвинуваченням (Вадима Купчика, Юрія Ільницького, Людмили Кучми, Олега Зур'яна, Володимира Щербини та Ігоря Мичка – ред.), призначити судовий розгляд у відкритому судовому засіданні», – йдеться в рішенні.

Наступне засідання відбудеться 6 червня 2023 року о 14:00.

Нагадаємо, слідство з'ясувало, що впродовж 2016 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безуспішно зверталося до Державної служби геології та надр України щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився – державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища.

Після цього задіяні особи розподілили ролі і розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Вони використали показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, що не існують, у тому числі амортизаційні відрахування, у результаті чого встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн. При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн.

Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами дорівнює 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

Згодом фірму «Аркона Газ-Енергія» придбала за 8,6 млн доларів бізнес-група «Смарт-Холдинг» народного депутата Вадима Новинського. У цій же справі НАБУ викликало на допит колишнього народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: