Одразу два керівники пішли з Комітету Шевченківської премії: подробиці

Читать на русском
Шевченківська премія 2023 року стала скандальною – очільник комітету нагороди Юрій Макаров склав повноваження. Також з комітету вийшла художниця Влада Ралко.

Юрій Макаров пішов у відставку з посади голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка. Крім того, з Комітету вийшла художниця Влада Ралко. Причина – конфлікти в команді та обурення небайдужих громадян.

Про своє рішення Макаров повідомив у Facebook, а Ралко – у коментарі «Суспільне. Культура».

«На жаль, бажання віддати шану тим митцям, які піднімають українську культуру на принципово новий рівень, залучають до неї наших героїчних вояків і мешканців звільнених територій, просувають країну в світі, наштовхнулося на агресивне нерозуміння. Чимало шанованих представників мистецької спільноти й небайдужих громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію, намагання влади призначити «своїх» висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів», – написав Макаров.

Він також зазначив, що активна частина суспільства підозрює його у виконанні чийогось замовлення, а це досвід, який він «не хотів би пережити знову».

Макаров додав, що його «особистий вчинок не знайшов підтримки серед колег, членів Комітету з Національної премії, які вважають, що він призведе до девальвації найвищої державної нагороди, підірве довіру до неї».

Художниця Влада Ралко, яка також вийшла з Комітету, зазначила, що склала повноваження ще 18 лютого 2023 року.

Зазначимо, цьогоріч вперше за багато років 9 березня не оприлюднили імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Голова Комітету з Шевченківської премії Юрій Макаров повідомив, що це трапилось через пропозицію доповнити наявні номінації додатковим конкурсом «За внесок у перемогу». Ініціатива знайшла схвалення з боку президента України.

11 березня стали відомі п'ять переможців у п'яти номінаціях. На сайті президента указ, яким і оголошують переможців, так і не з'явився.

Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Її вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, що відзначається 9 березня.

Нагадаємо, стали відомі переможці найпрестижнішої кінопремії Голлівуду «Оскар» 2023.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: