Кабмін схвалив примусову евакуацію дітей із зон бойових дій

Читать на русском
Наразі під критерії застосування обов'язкової евакуації дітей підпадає лише один населений пункт.

Кабінет міністрів України дозволив проводити примусову евакуацію дітей із зон активних бойових дій.

Про це у вівторок, 7 березня, повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Омбудсмен назвав кількість дітей, незаконно вивезених з України до рфУ росії може бути близько 150 тисяч незаконно вивезених з України дітей. Найбільше – з Луганської, Донецької, Херсонської областей.

У відомстві зазначили, що підставою для проведення обов'язкової евакуації тепер є рішення ОВА, узгоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов'язкової евакуації населення.

Дітей вивозитимуть із зон бойових дій у супроводі одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. При цьому батьки не зможуть відмовитись від примусового вивезення дітей.

«Борг держави – оберігати життя та здоров'я дитини. Ухвалене рішення має спонукати батьків більш виважено підходити до питання евакуації їхніх дітей», – заявила віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук.

Варто зазначити, що зараз під критерії застосування обов'язкової евакуації дітей підпадає лише Бахмут.

Нагадаємо, у Бахмуті, де ведуться запеклі бої, досі залишаються близько 5 тисяч людей, серед них понад 30 дітей. У місті працюють вісім евакуаційних груп, які забезпечені бронетранспортом, проте частина мешканців відмовляється залишати місто.

Раніше омбудсмен розповіла, які п'ять сценаріїв використовує рф для викрадення українських дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: