Росія всіляко затягує процес обміну цивільних полонених – Лубінець

Читать на русском
Росія затягує процес розгляду пропозицій по обміну цивільних полонених і намагається незаконно засудити деяких з них.
Слово і Діло

Рф затягує процес розгляду пропозицій по обміну цивільних полонених, а деяких з них намагається незаконно засудити.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook.

Велика кількість з тих, кого Україна трактує як цивільних, росія вважає комбатантами, а це ускладнює процес їхнього обміну. Так, росіяни намагаються засудити колишніх правоохоронців, керівників державних установ, військовослужбовців, волонтерів, суддів як шпигунів або віднести їх у ряди військових, які брали участь у міжнародному воєнному конфліктів, наголосив омбудсмен.

Обмін полоненими: скільки військових та цивільних вдалося повернути Україні з 24 лютогоЗ початку повномасштабної війни України та рф провели більше 30 обмінів полоненими. Усі обміни – на інфографіці.

Лубінець стверджує, що росія намагається збільшити обмінний фонд та розхитати українське суспільство. Також це спроба викликати недовіру до влади й звинуватити її в бездіяльності.

«Ми розглядаємо всі можливі механізми повернення цивільних. Пропонуємо нові ініціативи, докладаємо зусиль, аби на багатьох міжнародних майданчиках лунала інформація про те, що рф масово затримала цивільних громадян України й незаконно утримує їх в полоні», – наголосив він.

Також він нагадав, що на відміну від ситуації з військовополоненими, відповідно до міжнародного гуманітарного права, обміну цивільних на цивільних не передбачено. Окупанти повинні їх відпускати, якщо проти них не було порушень закону.

Нагадаємо, Дмитро Лубинець повідомив про те, що росіяни вигадали нову тактику для затягування обміну полоненими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: