У США пояснили, у чому помилився Китай при створенні «мирного плану»

Читать на русском
Ініціатива Пекіна щодо врегулювання ситуації в Україні не враховує позиції всіх сторін, тому її буде складно реалізувати, заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

Коли мова йде про завершення розв’язаної росією війни в Україні, варто було б долучити до обговорення українську сторону.

Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван в інтерв'ю на телеканалі NBC News.

Салліван вважає дуже складним процесом просування будь-якої мирної ініціативи, коли відбувається одностороння дипломатія між Китаєм та рф без України.

«Китай запропонував цей план без жодного обговорення між президентом Сі і президентом Зеленським з початку війни. Китайці говорили з росіянами багато разів, але на найвищих рівнях вони не говорили з українцями», – пояснив Салліван.

Також він зауважив, що йому сподобався тільки перший пункт «мирного плану» Китаю, про повагу до суверенітету усіх держав.

«На цьому план міг би завершуватися, тому що росія може завершити цю війну шляхом поваги до суверенітету України та виведення (військ)», – наголосив Салліван.

На думку радника президента США, будь-яку мирну ініціативу надзвичайно складно просувати при односторонній дипломатії.

«Ми вважаємо, що критичним є те, що будь-який мирний план, який пропонується будь-ким, повинен залучати Україну. Як президент Байден постійно говорив: нічого про Україну без України. І це стосується цієї ініціативи, як і будь-якої іншої», – сказав Салліван.

Нагадаємо, Китай запропонував свій план щодо 12 пунктів щодо врегулювання війни росії в Україні.

Ми повідомляли, як мирний план Китаю прокоментував президент Володимир Зеленський.

Також відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц відреагував на запропонований Китаєм «мирний план».

Раніше кремлі заявили, що будь-який «мирний план» має враховувати окупацію територій України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: