Рада підтримала закон про розвиток зарядної інфраструктури для електротранспорту

Читать на русском
Закон №8172 стимулює розвиток мережі зарядної інфраструктури, що має призвести до зростання кількості електромобілів та електробусів на дорогах України.

У п’ятницю, 24 лютого, Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №8172 про розвиток зарядної інфраструктури для електричних транспортних засобів. Він спрямований на подолання паливної залежності та розвитку зарядної інфраструктури для електричних транспортних засобів.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Закон 8172 дає стимули для розвитку мережі зарядної інфраструктури, що в результаті призведе до зростання кількості електромобілів та електробусів на наших дорогах та зменшить кількість «брудного» транспорту», – прокоментував закон голова комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус.

Закон передбачає такі зміни:

  • спрощені земельні вимоги щодо розміщення електрозарядних станцій;

  • спрощення та здешевлення під'єднання автозарядок до електромереж (без плати за потужність при під'єднанні до кінця 2024 року);

  • передбачає можливість встановлення автозарядних станцій для ОСББ у межах існуючої потужності;

  • передбачається пільгове (без плати за потужність) приєднання до мереж НЕК «Укренерго» energy storage до кінця 2024 року.

Також законопроект запроваджує обмеження на закупівлю та експлуатацію автобусів з двигунами внутрішнього згоряння, які використовуються у сфері громадського транспорту.

Крім того, з 2036 року запрацює повна заборона на експлуатацію таких автобусів (крім водневих та метанових). При цьому місцева влада матиме право коригувати термін запровадження цих обмежень.

Передбачається, в 2030 році в обласних центрах близько 25% громадського транспорту становитимуть електробуси/водневі/метанові автобуси, а у 2033 – не менше 50%.

Нагадаємо, парламент ухвалив закон про зарядні станції для електромобілів.

Також відомо, що парковки в Україні зобов'язали обладнати зарядки для електромобілів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: