Стрілець назвав суму екологічних збитків України від війни

Читать на русском
За сім місяців повномасштабної війни ґрунтам України було завдано збитків на 11,4 млрд євро, збитків унаслідок забруднення повітря – 24,6 млрд. Крім того, знищено або пошкоджено близько третини лісових насаджень.

За сім місяців повномасштабної війни з росією екології України було завдано збитків на один трильйон гривень (майже 36 млрд євро). Задокументовано 2 тисячі випадків заподіяння шкоди довкіллю внаслідок війни.

Про це під час слухань у комітеті Європарламенту з питань довкілля, громадського здоров'я та продовольчої безпеки повідомив міністр екології України Руслан Стрілець, передає DW.

Скільки надходить коштів від сплати екологічних податківНайбільші надходження від сплати екологічних податків за останні роки були у 2019-му – 6,1 млрд гривень.

Стрілець наголосив, що підрахувати суму збитків довкіллю Україні вдалося завдяки розробленій спеціальній методології. За словами міністра, з 36 млрд євро 11,4 млрд – це збитки, завдані ґрунтам, а 24,6 млрд – збитки внаслідок забруднення повітря.

Крім того, лише за сім місяців війни внаслідок лісових пожеж, бомбардувань нафтопереробних заводів та промислових об'єктів обсяг викидів вуглецю в атмосферу становить не менше 31 млн тонн. При цьому потенційно 79 млн тонн парникових газів буде вироблено під час повоєнного відновлення України, зокрема інфраструктури.

Міністр повідомив, що внаслідок бойових дій в Україні знищено чи суттєво пошкоджено близько третини лісових насаджень країни, 450 тисяч гектарів лісів перебувають під російською окупацією. Звільнено 2,45 млн гектарів лісових насаджень, але вони «випалені та перекопані траншеями», на їхнє відновлення потрібні десятиліття.

У зоні бойових дій опинилося 20% природоохоронних територій України.

Нагадаємо, за півроку війни російські війська завдали довкіллю України збитків на суму понад 962 млрд гривень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: