Сі Цзіньпін може найближчими місяцями приїхати до росії – WSJ

Читать на русском
Китайський лідер Сі Цзіньпін може приїхати до Москви для зустрічі з путіним у квітні чи травні, пише видання.
Фото: EPA

Лідер Китаю Сі Цзіньпін може в найближчі місяці відвідати росію для зустрічі з президентом рф володиром путіним.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на джерела, знайомі з планами.

За словами співрозмовників видання, підготовка до візиту знаходиться на ранній стадії, його терміни ще не визначені. Сі може приїхати до Москви в квітні або на початку травня, коли росія святкуватиме День перемоги.

Китайський дипломат Ван І має сьогодні відвідати Москву, щоб обговорити китайсько-російські відносини. Ймовірно, Ван обговорюватиме також майбутній візит Сі Цзіньпіна, кажуть джерела.

Китай допускає поразку росії у війні і хоче відновити відносини із Заходом – FTКитай готує фундаментальне перезавантаження зовнішньої політики, один з аспектів – переоцінка переваг тісних відносин із росією. Китай не знав, що рф готує повномасштабне вторгнення в Україну і вже допускає поразку Москви.

Китай, пише видання, хоче відігравати активнішу роль, спрямовану на припинення війни в Україні: зустріч путіна та Сі, кажуть джерела, може стати частиною імпульсу до багатосторонніх мирних переговорів.

Західні столиці висловили скептицизм щодо дипломатичної ініціативи. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Китай передав ключові пункти мирного плану – Київ його вивчить.

За словами джерел, нова публічна позиція Пекіна частково спрямована на протидію зростаючій недовірі до країни на Заході та формуванню геополітичних блоків навколо безпеки та технологій. Китай також стурбований тим, що росія, яка є їхнім ключовим партнером, може бути значно ослаблена внаслідок невдач чи поразки в Україні.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен попередив китайську владу про наслідки у разі надання матеріальної допомоги росії для продовження війни проти України.

«Слово і діло» вивчило, яка риторика звучала від офіційних осіб КНР щодо війни росії проти України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: