Росія блокує ротацію експертів МАГАТЕ на захопленій ЗАЕС – МЗС

Читать на русском
Росія підриває норми ядерної та радіаційної безпеки. Такі дії ядерному об'єкті можуть призвести до катастрофи, масштаби якої були досі невідомі для Європи, зазначили у МЗС.
Слово і Діло

Росіяни перешкоджають ротації співробітників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які знаходяться на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в тимчасово окупованому Енергодарі. Такі дії грубо порушують норми міжнародного права.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує блокування російською федерацією ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію», – йдеться у повідомленні.

Росія підриває норми ядерної та радіаційної безпеки. Київ вкотре закликав Москву вивести військову техніку та персонал із ЗАЕС, підкреслили у міністерстві.

Також у МЗС зазначили, що російські військові, незважаючи на присутність співпрацівників МАГАТЕ, продовжують розміщувати військову техніку та військовослужбовців на Запорізькій АЕС і прилеглій території.

«Якщо росію не зупинити, її злочинні дії на українському ядерному об'єкті можуть призвести до катастрофи, масштаби якої були досі невідомі для Європи», – наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС закликали міжнародне співтовариство та гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі протистояти агресії рф та застосувати активні дії, щоб росіяни залишили ЗАЕС.

Раніше повідомлялося, що загарбники завезли на ЗАЕС персонал із Калінінської АЕС.

Також стало відомо, що у Каховському водосховищі, яке охолоджує ЗАЕС, спостерігається зниження рівня води.

Крім того, поблизу Запорізької АЕС часто лунають вибухи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: