Росія втратила близько половини своїх бойових танків – IISS

Читать на русском
Російська армія зазнала значних втрат на фронті в особовому складі і техніці. Серйозно знизився ракетний, танковий та артилерійський потенціал рф.

Близько 50% довоєнного парку сучасних Т-72Б3 і Т-72Б3М росії вважаються втраченими з моменту вторгнення в Україну. Країна-агресорка щосили намагається їх замінити.

Про це повідомив Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS).

Окупанти втратили майже 40% свого довоєнного парку танків після дев'яти місяців бойових дій в Україні. При цьому особливо великих втрат було серед Т-72Б3, модернізація яких вперше надійшла в російську армію в 2013 році. У результаті москва була змушена спиратися на старіші моделі радянських часів, йдеться у повідомленні.

Постачання танків Україні: які країни і скільки обіцяли відправитиЗахідні танки обіцяли передати Україні США, Німеччина, Британія, Франція, Іспанія, Польща, Нідерланди та низка інших країн. Хто, які танки та скільки обіцяв – на інфографіці.

«Вони не виробляють і не ремонтують настільки, щоб компенсувати ці втрати. Їхній нинішній бронетанковий флот на фронті приблизно вдвічі менший, ніж на початку війни», – сказав Генрі Бойд, науковий співробітник IISS.

Аналітики повідомляють, що росія не змогла здобути перевагу в повітрі над Україною і покладалася в основному на атаки із застосуванням своїх ударних крилатих ракет наземного призначення, виснажуючи свій інвентар.

Саме через це, вважає IISS, москва звернулася до імпорту іранських дронів. Але військово-повітряні сили рф все ще здебільшого неушкоджені, і країна може розгорнути їх активніше на наступному етапі війни, повідомили в IISS.

Дані аналітичного центру ґрунтуються здебільшого на зображеннях з відкритих джерел, отриманих із дронів, супутників і поля бою з початку війни до кінця листопада, відзначає видання. Через бойові дії цифри можуть бути приблизними.

Оцінка зроблена у момент, коли Україна готується отримати партію танків із Заходу, включаючи американські Abrams, британські Challenger та німецькі Leopard, чиї можливості значно перевищують старі російські моделі.

Нагадаємо, втрати окупаційної армії перевищили 139 тисяч військових.

Раніше повідомлялося, що росія прагне приховати значні втрати військової техніки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: