Україна та союзники розробили три моделі трибуналу над окупантами – ОП

Читать на русском
Україна та західні партнери розробили одразу три моделі спеціального трибуналу над російськими воєнними злочинцями.
Фото: Офіс президента України

Україна та західні партнери розробили одразу три моделі спеціального трибуналу над російськими воєнними злочинцями.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Андрій Смирнов у Facebook.

Відплата для росії: які країни вже підтримали створення спеціального трибуналуБританія, Франція, Німеччина, Італія та ще більше десяти країн уже підтримали створення спеціального міжнародного трибуналу для росії. Більше – на інфографіці.

За його словами, перший варіант передбачає створення спецтрибуналу на основі угоди з ООН із ухваленням відповідної резолюції Генасамблеї організації.

Друга модель - створення трибуналу на основі багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу.

А відповідно до третьої моделі це може бути суд, який працюватиме на основі українського права, але із залученням міжнародних структур для аналізу його діяльності.

«Перші два варіанти є прийнятними і справді продемонструють готовність світу до важкого юридичного удару по конкретних міжнародних злочинців. Третій, гібридний варіант, що містить ризики звуження юридичної оцінки агресії, що триває, до рівня «міждержавного конфлікту», – резюмував Смирнов.

Нагадаємо, нещодавно президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн анонсувала створення в Гаазі міжнародного координаційного Центру з розслідування російських злочинів в Україні. Співробітники цієї структури працюватимуть у координації з представниками України та Нідерландів, а також із європейськими партнерами.

А «Слово і справа» разом із експертами розбиралося, чи вдасться засудити путіна та росіян за військові злочини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: