Україна втратила дев'ять позицій у світовому індексі свободи преси

Читать на русском
Україна посіла 106 місце із 180 в індексі свободи преси, за рік втрачено дев'ять позицій. Перше місце у рейтингу займає Норвегія.

Україна втратила дев'ять позицій та опустилася з 97 на 106 місце (із 180) у Світовому індексі свободи преси міжнародної організації «Репортери без кордонів» (RSF).

Про це йдеться у звіті «Світовий індекс свободи друку 2022 року: нова ера поляризації».

«Війна, розпочата росією 24 лютого 2022 року, загрожує виживанню українських ЗМІ. У цій інформаційній війні Україна стоїть на передовій лінії спротиву експансії кремлівської пропагандистської системи», – йдеться у звіті.

Організація зазначила, що інформаційна війна з росією завдавала шкоди медіасередовищу України ще до повномасштабної війни: мова про заборону проросійських ЗМІ та обмеження доступу до російських соціальних. Із початком вторгнення ці процеси посилилися.

Індекс свободи преси: хто є лідером і яке місце посідає УкраїнаУкраїна в рейтингу свободи преси за десять років піднялася з 126 на 97 місце. Лідерство в рейтингу останні роки за Фінляндією і Норвегією.

«На сході Європи, окрім людських трагедій, війна, яку веде росія в Україні, має руйнівні наслідки для свободи преси. За перший місяць російського наступу, який розпочався 24 лютого 2022 року, як мінімум п'ять журналістів та працівників ЗМІ загинули внаслідок обстрілів. Російська армія на окупованих територіях цілеспрямовано вибирала у вигляді мішені джерела новин та намагалася примусити до співпраці місцеві ЗМІ. У самій росії уряд встановив тотальний контроль над інформацією, запровадивши масштабну військову цензуру, блокуючи ЗМІ та переслідуючи непокірних журналістів, змушуючи їх до масової еміграції», – йдеться у звіті.

Перша п'ятірка у рейтингу свободи преси виглядає так: Норвегія, Данія, Швеція, Естонія та Фінляндія. Росія посіла 155 місце, Білорусь – 153. Замикають рейтинг Еритрея та Північна Корея.

Рейтинг цього року, йдеться у звіті RSF, «свідчить про катастрофічні наслідки у 2022 році інформаційного хаосу (глобалізованого та цифрового простору з ослабленим регулюванням, що сприяє поширенню хибної інформації та пропаганди)».

«На міжнародному рівні асиметрія між відкритими суспільствами з одного боку, та деспотичними режимами, які контролюють свої ЗМІ та свої інформаційні платформи, ведучи пропагандистські війни – з іншого – послаблює демократичні режими. На обох рівнях ця подвійна поляризація є фактором посилення напруженості», – наголосили аналітики.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, яке місце у рейтингу свободи преси Україна посідала у 2012-2021 роках, а також хто був лідером та аутсайдером у рейтингу.

На цій інфографіці можна побачити, як змінювалося місце України в рейтингу з 2002 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: