Антикорупційний суд залишив ексголову ДФС Насірова під вартою

Читать на русском
Слідчий суддя антикорупційного суду не побачив підстав для зміни запобіжного заходу колишньому очільнику фіскалів.
Роман Насіровфото: УНІАН

Вищий антикорупційний суд не став змінювати запобіжний захід колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого підозрюють в одержанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди.

Таке рішення 25 січня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд продовжив арешт ексголови ДФС до 13 лютого з альтернативою понад 523 млн грн застави. Захисник Насірова просив змінити запобіжний захід, оскільки його клієнт має численні хвороби, зокрема, гіпертонічну хворобу 2 ступеню. Також адвокат стверджував, що такий розмір застави в 0,5 млрд грн є непомірним для Насірова. Прокурор САП зазначив, що ексголова ДФС звернувся по медичну допомогу лише після повідомлення про підозру, а до цього до лікарів не ходив.

«Відмовити у задоволенні клопотання захисника підозрюваного (Романа Насірова – ред.) про зміну запобіжного заходу стосовно підозрюваного (Романа Насірова – ред.) у кримінальному провадженні №52017000000000717 від 25.10.2017. Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п'яти днів з дня її оголошення», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові ДФС Роману Насірову в одержанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди. Також про підозру в наданні цієї вигоди повідомили олігарху Олегу Бахматюку, але заочно.

Слідство наразі встановило одержання головою ДФС (2015-2016 рр.) неправомірної вигоди у $5,5 млн за забезпечення відшкодування понад 540 млн грн компаніям агрохолдингу у серпні 2015 року та понад 21 млн євро за відшкодування майже 2,7 млрд ПДВ упродовж лютого 2015 - серпня 2016 рр. «Плату за послуги», яка, в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, Насіров одержував на рахунок підконтрольної йому іноземної компанії, а також компанії підконтрольної тестю та раднику, через іншу іноземну компанію-«прокладку», залучену радником експосадовця. Відправником коштів, як встановили НАБУ і САП, була компанія-нерезидент, підконтрольна власнику агрохолдингу Бахматюку.

При цьому частину неправомірної вигоди сформували безпосередньо з коштів бюджетного відшкодування ПДВ і конвертували в іноземну валюту. НАБУ та САП мають докази, що голова ДФС пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, натомість не включав відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб’єктами господарювання (в тому числі комунальними підприємствами), які мали на те право. Це, в свою чергу, призвело до судових позовів з боку таких товариств та стягнення ними з держбюджету, окрім заявлених сум бюджетного відшкодування, ще щонайменше 2 млн грн пені.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: