ВАКС знову продовжив обов'язки ексголові правління «Укрнафти»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків підозрюваного.

Вищий антикорупційний суд продовжив до 18 березня строк дії обов'язків, покладених на колишнього голову правління ПАТ «Укрнафта» Олексія Куща, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння понад 13,3 млрд грн компанії.

Таке рішення 18 січня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання задовольнити частково. Продовжити на строк дії ухвали строк дії обов'язків, покладених на підозрюваного (Олексія Куща – ред.) у зв'язку із застосуванням щодо нього запобіжного заходу у виді застави. Строк дії ухвали - два місяці, до 18 березня 2023 року включно», – йдеться в рішенні.

Як відомо, ВАКС визначив ексголові правління «Укрнафти» Кущу запобіжний захід у вигляді 40,19 млн грн застави з покладанням обов'язків, а саме: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися за межі Дніпропетровської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування зі свідками.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру вісьмом особам у заволодінні понад 13,3 млрд грн. Серед підозрюваних є колишні менеджери напівдержавної «Укрнафти». За даними слідства, упродовж березня-серпня 2015 року ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Галнафта», ТОВ «Торговий дім Прикарпаттянафтотрейд» і ТОВ «Котлас» були визнані переможцями на аукціонах з продажу нафти. ПАТ «Укрнафта» уклала з ними договори купівлі-продажу та здійснила постачання сировини на суму 10,7 млрд грн.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, постачання нафти здійснюється лише після повної оплати замовником, тобто «Укрнафта» не мала законних підстав поставляти продукцію без отримання коштів у повному обсязі. Попри це, сировину було поставлено, перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти реалізовано на АЗС по всій країні.

Крім того, у липні 2015 року «Укрнафта» уклала 52 договори купівлі нафтопродуктів з ТОВ «Котлас» із термінами постачання до кінця 2015 року, оплативши авансом їх вартість у сумі понад 2,57 млрд грн. Пізніше було укладено додаткові угоди, якими терміни поставки продовжили до кінця 2018 року. Однак, у підсумку «Укрнафта» нафтопродукти так і не отримала. Як встановили детективи, витрачені кошти були виведені за кордон на рахунки низки офшорних компаній. Частина договорів була визнана недійсними в межах господарського судочинства.

Таким чином, загальна сума майна та коштів, якими заволоділи, за двома епізодами становить понад 13,3 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: