Справа «Первомайськвугілля»: суд залишив без змін затверджені угоди зі слідством

Читать на русском
Апеляційна палата не стала переглядати затверджені судом угоди про визнання винуватості з двома фігурантами справи про розтрату коштів.
Апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовилася переглядати затверджені угоди про визнання винуватості, укладені з двома обвинуваченими у кримінальному провадженні про зловживання на державному підприємстві «Первомайськвугілля».

Таке рішення 21 жовтня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, САП скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього директора експериментально-механічного Курахівського заводу Володимира Іванцова і директора ТОВ «Альянс Жилбудінвест» Сергія Афоніна. Пізніше з ними уклали угоди про визнання винуватості, які затвердив суд.

Проте адвокат одного з підозрюваних у цій справі подав скаргу на затверджені угоди. Йдеться про директора відокремленого підрозділу «Шахта «Золоте» ДП «Первомайськвугілля» Михайла Бєліцького. Як стверджував його захисник, зі змісту вироку, винесеного на підставі угод зі слідством, можна встановити його особу і що нібито провину Бєліцького вже встановлено, попри те, що його навіть не розпочали судити. Проте суд скаргу повернув, оскільки у вироці фігуранти справи знеособлені, крім тих, з кими була затверджена угода. Тож захисник Бєліцького не є особою, яка має право на апеляційне оскарження вироку стосовно інших обвинувачених.

В квітні НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи. Інші фігуранти продовжують знайомитися з матеріалами розслідування.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Мірумяну та ще трьом особам у розкраданні коштів. Як встановило слідство, у 2017 році в Первомайсько-Стаханівському вугледобувному регіоні Луганської області склалася критична ситуація з затопленням шахт «Первомайська» і «Голубівська», розташованих на тимчасово окупованій території Луганської області.

Для запобігання техногенній катастрофі Кабінет Міністрів України у 2018 році виділив кошти для фінансування відповідних робіт на шахті «Золоте». Розпорядником цих коштів визначили ДП «Первомайськвугілля».

Закупівлі проводили за переговорною процедурою, тож держпідприємство обрало генерального підрядника за самостійно визначеними критеріями без тендеру. Ним виявилась комерційна компанія, яка, в свою чергу, після отримання контракту з ДП «Первомайськвугілля», уклала договір із іншою — на умовах субпідряду. А та звернулась до шахти «Золоте», яка входить до ДП «Первомайськвугілля», аби її співробітники виконали необхідні роботи.

Слідство встановило, що керівники державного підприємства, його підрозділу та очільники приватних структур діяли в змові. В результаті — з 33 млн грн з державного бюджету, фактично перерахованих ДП «Первомайськвугілля» своєму ж структурному підрозділу, за посередництва двох приватних компаній незаконно переплачено понад 14 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: